Rotteskjul

Sikker rottefangst med smækfælde.


rotteskjul

Rottegift giver mange miljøproblemer og en ubehagelig smertefuld død for rotten.

Rovfugle, ådselædere og husdyr som kat og hund kan blive meget syge og måske dø hvis de spiser en forgiftet rotte. Der er også problemer med resistens hos rotter så giften slet ikke virker. Selvom rottegift gives udendørs kan det ske at rotten søger ind i huse og dør i vægge eller under gulvet. Når den rådner, kan der komme store lugtgener.

Miljøstyrelsen har udarbejdet en rapport som viser at 99% af alle danske rovdyr som lever af gnavere har rottegift i sig. Rovdyrene får blødninger i muskler og tarm. Giften ophober sig i kroppen og til sidst kan de risikere at dø af at spise deres naturlige føde. Forbruget af rotte og muse gift var i 2006, 280 tons, det var i 2013 steget til 400 tons. Det er simpelthen for dårligt!

Rottefælder er farlige for kæledyr, fugle og vilde dyr som egern og pindsvin.

Alle vil gerne have lokkemaden og fælden klapper uanset hvem der rører ved trædepladen. En rottefælde er så kraftig at den kan brække en finger og skærer indtil knoglen. Men en korrekt opsat fælde er det bedste alternativ til gift, den slår rotten ihjel øjeblikkeligt, der er ikke resistensproblemer og rotten kan smides i skraldespanden. Fælden kan bruges igen og igen.

Rotter er egentlig ret søde og nuttede at se på. Men de ødelægger dit hus. Forurener mad. Kan skabe brand ved at bide i ledninger og spreder sygdomme. Rotten er ikke menneskets ven. Hvis du har rotter skal det meldes til kommunen. De vil som som standard altid foreslå gift. Men hvis du insisterer på fælder er det intet problem. De har masser af fælder, men ikke rigtigt noget som kan sikre fælderne for andet end rotter. Jeg har kun haft gode erfaringer med kommunens folk.

Hvad er så løsningen på rotteplagen?

Rotteskjul.

En fælde er den eneste miljørigtige måde at fange rotter på. For at gøre fælden sikker for andre end rotter skal fælden gemmes væk og lokkemaden holdes tør. Dette er lige hvad Rotteskjul er lavet til.

Rotteskjul er lavet til at fange rotter udendørs. Man kunne tænke at så længe de er ude er de ikke et problem. Men lige så snart det bliver koldt søger de ind i husene. De fleste rotter bor i vores varme huse og søger føde udendørs. Rotteskjul har ingen bevægelige dele, den er lavet i Danmark og er meget solid.

I en have virker fuglenes foderplads som en magnet for rotter.

Sådan bruger du Rotteskjul

1. Find et rottehul, gerne et hvor der fornylig er skrabet jord op fra. Så er det et aktivt hul. Hvis der er flere huller og du er i tvivl, så sæt en lille gren i hullet. Hvis den er væk eller væltet efter en nat, så har der været en rotte i hullet.

2. Sæt rotteskjul så rottehullet er i den ene ende og tramp den let ned i jorden. Metalskinnen i bunden gør at skjulet også lukker tæt på ujævn jord.

3. Tag rotteskjul op igen så der er en markering i jorden.

4. Lad fælden og sæt den inden for markeringen, så udløseren peger mod hullet.

Når en fælde lades skal man være forsigtig. Brug altid handsker mod bakterier og hvis fælden smækker ved et uheld. Sæt lokkemaden helt inderst på trædepladen så rotterne ikke kun bliver ramt på snuden, brug gerne jordbærsyltetøj det er de vilde med.
Læg en skefuld syltetøj på et stykke pap eller andet og derefter på fælden. Så er du sikker på at der ingen kontakt er mellem syltetøjskrukken og en brugt fælde. Man kan også supplere ved at drysse lidt havregryn foran fælden.

Den bedste måde at lade fælden på er at sætte jordbærsyltetøj på først, det må gerne være lidt tykt så det ikke løber. Hold fælden i venstre hånd på håndfladen med trædepladen væk fra dig. (omvendt hvis du er venstrehåndet) Fingrene på siden og ikke oven på fælden. Bøj stangen ind mod dig selv så den hænger løs, træk bøjlen mod dig selv og hold den nede med venstre tommelfinger. Stangen skal være oven på bøjlen. Få stangens ende til at gå ind i hullet på trædepladen, hold fælden lidt opad så pladen vipper op, så er det nemmere at styre. Stangens flade spids skal være omkring halvdelen i hullet, hvis den er for langt inde udløses fælden ikke. Løft tommelfingeren lidt så du kan mærke om stangen bliver i hullet. Når det føles rigtigt slippes bøjlen i et snuptag og du fører fælden væk fra dig selv. Hvis den smækker står det ud med syltetøj over det hele. Hold fælden mellem pege og tommelfinger i modsat ende af trædepladen når du sætter den på jorden. Det er lidt nervepirrende de første gange en fælde skal lades, men med lidt øvelse tager det 10 sekunder. Syltetøj som lokkemad er det bedste, men det tiltrækker også myrer i store mængder. Hvis du har mange myrer kan fælden også lades med et stykke spegepølse. Det har myrerene svært ved at fjerne. Læg gerne lidt lokkemad ned i rottehullet så de får smagt det og vil have mere.

5. Sæt rotteskjul over og tramp den helt i bund så metallet går ned i jorden. Se at der ikke er nogen store sprækker som fugle kunne kravle under.

6. Læg evt. en stor sten oven på så nysgerrige kæledyr ikke kan vælte skjulet. Instruer børn om at kassen er nix pille.

7. Kontroller jævnligt om der er fangst ved at løfte kassen.

8. Brug handsker når du tømmer fælden, hiv bøjlen op og lad rotten falde ned i skraldespanden.

9. Lad fælden igen og vent på den næste rotte.

At fange rotter med fælder kan være svært, det er dog ikke nogen undskyldning for at bruge gift. Hvis en rotte er ekstra forsigtig og meget svær at fange kan man sætte lokkemad på fælden uden at lade den. Efter en uge tid lades fælden og rotten er fanget. En anden metode er helt at undlade lokkemad, på et tidspunkt benytter rotten det hul rotteskjul står over og går lige i fælden. Men Jordbærsyltetøj er nu det bedste.

Tip: Hvis du vil aflade en fælde for at sætte ny lokkemad på eller hvis der ikke er flere rotter tilbage, så vær forsigtig så fælden ikke ødelægges. Hvis du trykker på trædepladen med en kæp kan bøjlen eller hele fælden blive skæv så den ikke virker korrekt og måske kun sårer rotten. Hold fælden som da du ladede den og tryk bøjlen ned med tommelfingeren, med den anden hånd styrer du bøjlen kontrolleret tilbage. Brug handsker. Hvis modet mangler til dette kan jordknolde kastes mod trædepladen så den udløses.

Rotteskjul med godkendt fælde.

rotteskjul1

Solid konstruktion af kraftig lakeret vandfast krydsfiner og galvaniseret jern.

Jeg havde en drøm om at sætte rotteskjul i produktion. Efter at have købt en rundsav og lavet et lille parti, måtte jeg indse at jeg ikke er håndværker.

Hvis du kan se ideen i rotteskjul og har evner og tid til produktion, så må du meget gerne kontakte mig. Måske kan vi indgå et samarbejde.

God naturvenlig fangst

    Hvis du har spørgsmål til siden eller mine produkter er du meget velkommen til at skrive til mig.

    Du kan bruge kontaktformularen eller maile til kontakt@monbjergpil.dk

    Du er selvfølgelig også velkommen til at ringe på 60 60 58 66

    Hilsen
    Lars Svane

    Dit navn (skal udfyldes)

    Din e-mail (skal udfyldes)

    Emne

    Din besked


    Cartoon art

    Vores huskunstner er min datter Mie.

    Rundt om på monbjergpil.dk vil du kunne se hendes kreationer.

    Du kan følge Mie på Instagram

    Instagram msvane_arts